fbpx

7 Tips Travel Bersama Bayi, Tip Terakhir Paling Penting!

Tip 1:  Tempah Penginapan Yang Mempunyai Tempat Tidur Yang Berasingan

Ini boleh dikatakan perkara yang paling penting untuk dipertimbangkan apabila melancong dengan bayi. Jika anda mahu menonton filem atau mempunyai perbualan semasa bayi anda tidur, ia adalah yang terbaik untuk mencari tempat penginapan yang mempunyai kawasan tidur yang berasingan.

Kami mencari penginapan yang menawarkan satu atau dua suite bilik tidur, bukan dalam bilik hotel yang standard dengan satu atau dua katil. Anda akan membayar lebih sedikit untuk kemudahan ini, tetapi anda akan dapat tidur malam yang selesa.

Sejak akhir ini, kami telah beralih kepada sewa pangsapuri kerana mereka biasanya lebih murah daripada hotel dan menawarkan semua keselesaan di rumah. Kami mencari pangsapuri yang menyediakan kemudahan dapur yang lengkap dan kemudahan dobi.

Jika anda melancong bersama stroller bayi, mencari penginapan yang mempunyai lif atau terletak di tingkat bawah.

Tip 2:  Bersedia Dengan Cuaca

Apabila anda travel ke destinasi yang sejuk, anda perlu bawa pakaian yang tebal. Apabila anda melakukan perjalanan ke destinasi panas, bawalah pakaian yang agak nipis dan selesa dengan cuaca di sana.

Ianampak mudah, TETAPI… jika anda fikir bahawa apa yang anda perlu apabila anda melancong dari cuaca sejuk ke cuaca yang panas. Adakah anda mempunyai pakaian bayi yang betul? Adakah anda mempunyai kasut yang sesuai?

Tip 3:  Bawa Makanan Bayi Dan Susu Yang Secukupnya

Susu dan makanan bayi berbeza dari negara ke negara. Oleh itu, ia adalah penting untuk membawa susu formula bayi cukup untuk tempoh perjalanan anda.

Begitu juga dengan makanan bayi. Ya, kebanyakan destinasi mempunyai makanan dan formula bayi, tetapi bagaimana jika di Negara itu tidak mempunyai produk atau jenama makanan yang bayi anda suka?

Nota – sesetengah makanan tidak dibenarkan untuk menyeberangi sempadan, terutamanya buah-buahan dan daging. Semak dengan keselamatan sempadan lebih awal untuk menentukan makananapa yang dibenarkan.

Tip 4:  Perhatikan Masa Tidur

Adakah anda terfikir bahawa aktiviti harian anda akan berubah? Anda perlu ikut dengan rutin tidur bayi anda, ia adalah penting apabila melancong, terutamanya jika anda berurusan dengan babyjet lag. Kita perlu mengorbankan beberapa aktiviti atau bersiar-siar kerana jika bayi letih dan meragam tidak menyeronokkan untuk sesiapa saja. Jadi, anda juga perlu tidur sebentar bersama bayi untuk kembalikan tenaga anda!

Biasanya bayi akan meragam jika berada terlalu lama dalam kapal terbang atau kereta. Jadi, untuk mengelakkan perkara itu berlaku, anda perlu memastikan jadual perjalanan kapal terbang atau kereta pada waktu tidur bayi anda.

Jadi, sentiasa pastikan menempah tiket penerbangan ikut waktu tidur bayi anda dan bayar lebih untuk dapatkan penerbangan terus ke destinasi.

Tip 5:  Jangan Tunggu Untuk Memberi Makan

Mengikut pengalaman saya, menunggu untuk memberi makan kepada bayi anda bukanlah idea yang baik. Apabila bayi kami lapar, kami memberi makan kepada dia secepat mungkin. Apabila dia lapar, dia akan meragam dan menangis.

Apabila pesawat turun, kami memberi makan kepadanya lagi untuk mengelakkan tekanan pada telinganya. Jika dia tidak lapar, kami bagi dia sedikit air atau soother. Setiap bayi berbeza, jadi anda perlu melakukan apa sahaja supaya bayi anda selesa dan tenang. Apabila dia selesa, maka bayi anda akan tidur dengan lena.

Tip 6:  Meminta Pertolongan

Kebanyakan ibu bapa merasa risau atau takut berada dalam penerbangan bersama bayi. Tahap kerisauan akan meningkat bila ini bayimula meragam dan menangis. Anda akan rasa bersalah kerana anda tidak mahu mengganggu orang lain di dalam pesawat. Tetapi realitinya, bayi anda pasti akan menangis, jadi bersedia menghadapinya.

Jangan bimbang tentang apa yang orang lain fikirkan. Memang  akan ada penumpang lain yang marah dan tidak suka. Abaikan mereka. Senyum dan tenangkan diri anda.

Ingat, kebanyakan penumpang adalah ibu bapa dan/atau datuk dan nenek. Mereka pernah berada dalam keadaan anda sebelum ini dan boleh berasa empati dengan anda. Kebanyakan orang sanggup memberi bantuan, jadi meminta bantuan apabila anda memerlukannya.

Tip 7:  Perlahankan, Ubah Cara Fikir Anda

Anda tidak boleh samakan cara anda travel tanpa bayi dengan bersama bayi. Travel anda akan jauh berbeza. Anda tidak boleh padatkan terlalu banyak aktiviti dalam sehari. Rancang aktiviti besar anda pada waktu pagi apabila semua orang segar.

Memberi diri anda lebih banyak masa pada hari perjalanan. Ia akan mengambil masa yang lama untuk bersedia pada waktu pagi. Perkara yang paling teruk anda lakukan adalah menjadikan diri berasa tergesa-gesa. Mengapa membawa tekanan yang tidak perlu dalam percutian anda? Bertenanglah…


Sumber: http://travelingcanucks.com/

Dikuasakan oleh Madini Travel & Tours Sdn Bhd.