APA ITU RAUDHAH?

Raudhah adalah tempat kecil di antara bilik Rasulullah (yang sekarang menjadi makam Nabi SAW) dengan mimbar Masjid Nabawi. Dulunya, Raudhah ini terletak di luar area Masjid Nabawi, yang merupakan tempat di antara rumah Nabi dengan masjid. Namun, seiring perluasan Masjid Nabawi.

Dalam salah satu riwayat disebutkan bahawa, ada satu tempat di dunia ini yang merupakan salah satu taman dari taman-taman yang berada di syurga. Rasulullah SAW bersabda,

“Apa yang berada di antara rumahku dan mimbarku merupakan taman-taman syurga.”

(HR. Bukhari dan Muslim)

Dan tempat yang dimaksud adalah tempat di antara mimbar masjid Nabawi dan bilik Rasulullah, sekarang lebih dikenali dengan nama Raudhatul Jannah yang bererti “Taman Syurga”. Selama ini kita cuma membayangkan gambaran syurga yang terdapat di dalam Al Quran.

Seterusnya, Raudhah juga tempat mustajab untuk berdoa dan beribadah. Tidak hairanlah jika Jemaah berlumba lumba untuk masuk ke dalam raudhah untuk melakukan ibadah.

Jom sama-sama merasai pengalaman mengerjakan umrah bersama Madini Travel.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram