BACAAN KETIKA TAWAF

Tawaf merupakan ibadah yang penting dalam ibadah haji dan umrah. Berikut adalah beberapa bacaan yang boleh dilakukan ketika melakukan tawaf:

1. Niat

Sebelum memulakan tawaf, hendaklah niat dengan hati dan lafaz niat tawaf, contohnya, “Saya berniat umrah/haji, tujuh pusingan kerana Allah Ta’ala. "

2. Bacaan istighfar

Sebelum memulakan tawaf, lebih baik melakukan bacaan istighfar memohon ampun kepada Allah S.W.T atas segala dosa dan kesalahan yang dilakukan. Contoh bacaan istighfar ialah, "Astaghfirullahal 'adzim wa atubu ilaih" yang bermaksud "Aku memohon ampun kepada Allah Yang Maha Tinggi dan aku bertaubat kepadanya."

3. Bertakbir

Apabila memulakan tawaf pusingan pertama, anda boleh mulakan dengan bacaan takbir iaitu menyebut "Allahu Akbar" yang bermaksud "Allah Maha Besar." Ini adalah peringatan bahawa Allah adalah Dzat Yang Maha Agung dan layak dimuliakan dalam ibadah tawaf.

4. Berzikir

Semasa tawaf juga diharuskan berzikir dengan membaca kalimah tasbih, tahmid, takbir dan tahlil. Contohnya, membaca "Subhanallah" (Maha Suci Allah), "Alhamdulillah" (Segala puji bagi Allah), "Allahu Akbar" (Tuhan Maha Besar), dan "La ilaha illallah" (Tiada Tuhan selain Allah).

Kita perlulah melakukan ibadah tawaf dengan niat yang ikhlas kepada Allah S.W.T supaya diterima olehnya.

Jom rasai pengalaman mengerjakan umrah bersama Madini Travel.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram