DOA AWAL MUHARAM

Muharram bulan pertama dalam tahun Islam atau Hijriah.  Doa awal tahun  dibaca selepas masuknya waktu Maghrib 1 Muharram. 

Doa Awal Tahun Dibaca Ba’da Maghrib

Doa ini dibacakan tiga kali masuk 1 Muharram, dilakukan selepas maghrib atau sesudah maghrib.

Doa Awal Tahun Kedua

Dengan menyebut asma Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, semoga Allah tetap melimpahkan rahmat dan salam belas kasihan dan kesejahteraan pada junjungan dan penghulu kita Muhammad beserta keluarga dan sahabat Beliau.

Doa Awal Tahun Imam Ghazali

Diceritakan dari Imam Hijatul Islam Muhammad Al Ghazali qaddasallaahu Ta’ala sirrahuu, beliau berkata, “Aku berada di Makkah Musyarrafah pada awal tahun baru Hijriyah dalam keadaan aku melakukan thawaf, maka terbisik di hatiku ingin melihat Nabi Khadhir ‘alaihissalam pada hari itu. Dan Allah Subhanahu wa Ta’ala mengilhamkan kepadaku sebuah doa, maka aku pun berdoa kepada Allah Ta’ala agar mengumpulkan diriku dengan beliau pada hari itu.

Fadhilah Membaca Doa Awal Tahun

Sesiapa  membaca doa awal tahun hijriyah dengan bersungguh-sungguh Allah  memberikan perlindungan dan pertolongan dari segala macam bencana dan godaan setan.

Jom rasai pengalaman mengerjakan umrah bersama Madini Travel.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram