HAJI DALAM SYARIAT ISLAM

Ibadah Haji merupakan perkara yang wajib di dalam Rukun Islam ke lima mengikut syariat Islam.

Berikut ini adalah beberapa perkara penting mengenai haji dalam syariat Islam:

1. Wajib bagi setiap Muslim yang memenuhi syarat untuk melaksanakan ibadah haji sekali seumur hidupnya.

2. Ibadah haji meliputi kunjungan ke Masjidil Haram di Makkah, melakukan tawaf mengelilingi Kaabah, sa’i antara bukit Safa dan Marwah, serta melontar jumrah di Mina.

3. Selain itu, haji juga wajib mengunjungi Arafah, tempat para jamaah haji berada pada tarikh 9 Zulhijjah, serta bermalam di Muzdalifah dan Mina.

4. Selama pelaksanaan haji, umat Islam mengenakan pakaian khusus yang disebut ihram, yang terdiri dari dua helai kain putih yang melambangkan kesederhanaan dan kesatuan kaum Muslim.

5. Haji juga melibatkan berbagai doa, zikir, dan upacara yang bermakna, serta pembacaan Al-Quran sebagai penyucian jiwa.

6. Setelah menyelesaikan semua rukun haji, umat Muslim yang melaksanakan haji akan diampuni dosa-dosanya dan diharap mendapatkan pahala berganda daripada Allah swt.

Ibadah haji adalah salah satu kenangan penting dalam kehidupan seorang Muslim. Selain menunaikan kewajiban agama, haji juga untuk menyatukan jutaan umat Islam dari berbagai negara dan latar belakang budaya ​ dan persaudaraan umat islam sejagat.

Jom rasai pengalaman mengerjakan umrah bersama Madini Travel.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram