HIKMAH MEMAKAI PAKAIAN IHRAM

Penggunaan kain ihram dalam ibadah haji atau umrah mempunyai beberapa hikmah atau manfaat yang mendasar.

Berikut adalah beberapa hikmah memakai kain ihram: -

1. Menunjukkan kesederhanaan

Semua jamaah kelihatan seragam dan tanpa perbezaan status sosial atau ekonomi. Ini mengajarkan kesederhanaan, merendahkan diri, dan menghapuskan perbezaan antara manusia dalam perspektif ibadah.

2. Simbol kesatuan dan persaudaraan

Tidak ada perbezaan antara orang kaya dan miskin, terkenal atau tidak, semua jamaah berdiri di hadapan Allah dengan status yang sama.

3. Mengingatkan pada akhirat

Dalam kehidupan di dunia ini, manusia sering terpaku pada harta benda dan keinginan duniawi. Namun, ketika mengenakan kain ihram, semua jamaah diingatkan bahawa tidak terlalu menfokuskan duniawi dan lebihkan fokus pada kehidupan akhirat.

4. Menghilangkan perbezaan jantina

Menegaskan bahawa dalam ibadah, laki-laki dan perempuan sama-sama bertujuan untuk mencapai keredaan Allah. Semua jemaah, tanpa memandang jantina, mempunyai kesempatan yang sama untuk mendekatkan diri kepada-Nya.

5. Tumpuan dan penyucian rohani

Kain ihram harus tetap bersih dan bebas daripada najis. Ini mengajar jamaah pentingnya menjaga kesucian zahir dan batin. Selain menjaga kebersihan fizikal, kain ihram juga mengajarkan pentingnya membersihkan hati daripada dosa, kesalahan, dan fikiran negatif.

Penggunaan kain ihram dalam ibadah haji atau umrah bukan hanya menjadi bahagian dari ibadah itu sendiri, tetapi juga mempunyai makna yang mendalam dan hikmah yang dapat membantu jamaah mencapai kesedaran rohani yang lebih tinggi.

InshaAllah mudah-mudahan Umrah bersama Madini Travel akan menjadi satu kenangan terindah buat para DuyufurRahman.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram