PERANG YANG DISERTAI SAIDINA HAMZAH

Hamzah bin Abdul Muthalib adalah nama agung yang pernah digeruni oleh sebilangan masyarakat Arab Quraisy di zaman Jahiliyah(Sebelum kerasulan Nabi Muhammad S.A.W). Hamzah ialah panglima perang yang paling disegani sehingga tiada siapa yang mampu menandingi beliau secara berhadapan. Antara gelaran Saidina Hamzah ialah “Singa Allah” (Arab: أسد الله) kerana keberaniannya.

Berikut merupakan Perang Yang Disertai Saidina Hamzah.

Perang Badar

ketika perang Badar, Saidina Hamzah merupakan salah seorang panglima perang yang gagah berani. Kehebatan Saidina Hamzah di medan perang telah meningkatkan semangat umat Islam secara keseluruhan. Umat Islam telah menang pada Perang Badar dalam keadaan 313 melawan 1000 kaum Quraisy.

Perang Uhud

Ketika perang Uhud, ramai musuh yang terkorban di hujung mata pedang Saidina Hamzah pada waktu peperangan Uhud, namun Saidina Hamzah terkorban syahid akibat rejaman lembing yang dilemparkan oleh Wahsyi, seorang hamba berkulit hitam.

Beliau digelar Nabi sebagai penghulu para syuhada:

“Penghulu para syuhada ialah Hamzah bin Abdul Muttalib, dan orang yang melawan penguasa kejam, ia melarang dan memerintah, namun akhirnya ia mati terbunuh.”

(Hadis Riwayat Al-Hakim)

Ketika melihat jasad Saidina Hamzah, Rasulullah berasa amat sedih. Rasulullah pun memerintah supaya dikebumikan Hamzah bersama Abdullah bin Jahsy anak saudaranya.

InshaAllah mudah-mudahan Umrah bersama Madini Travel akan menjadi satu kenangan terindah buat para DuyufurRahman.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram