TIPS BAWA ANAK KECIL MENGERJAKAN IBADAH UMRAH

Menunaikan ibadah di kota Mekah serta Madinah ini merupakan angan-angan paling utama bagi setiap orang Islam, sama ada bersama keluarga, secara persendirian dan ada juga yang hanya berdua membawa anak kecil.

Berikut merupakan tips bawa anak kecil mengerjakan umrah:-

1. PILIH TRAVEL AGENT YANG KIDS FRIENDLY

Bertanyakan kepada travel agensi sama ada kids friendly ataupun tidak sebelum membuat tempahan Kids friendly lebih kepada masa yang fleksibel, kedudukan hotel dan lain-lain lagi. Travel agent yang bagus kerana ada masa yang fleksibel dan mudah untuk dihubungi mengenai masa dan itinerary

2.VAKSIN

Vaksin yang perlu diambil untuk kanak-kanak dan dewasa adalah vaksin Meningococcal. Tetapi bagi bayi yang bawah umur 9 bulan mereka hanya perlu bawa buku vaksin yang diberi sejak umur setahun sahaja kerana vaksin Meningococcal ini sesuai untuk bayi yang berusia 9-10 bulan ke atas.

3. PILIH HOTEL YANG DEKAT

Memilih hotel yang dekat apabila berlaku perkara yang tak disangka-sangka. seperti nak membuang air kecil, tandas agak jauh dari pintu masuk masjid. Hotel yang dekat hanya 50m dari Masjidil Haram dan 50m juga di Masjid Nabawi. Jika nak selesa lebih baik pulang ke hotel dan tukar pampers anak.

4. BAWA BARANG KEPERLUAN SECUKUPNYA

Barang keperluan termasuk pakaian, pampers, perubatan, makanan dan sebagainya. Selain itu perlu tahu suhu di Mekah dan madinah. Jika suhu sejuk perlu bawa baju sejuk. Bawa keperluan ubat, lotion, ubat demam, balm, minyak gamat, aloe vera dan plaster.

5. BAWA STROLLER DAN BABY CARRIER

Benda ini sangat penting jika bawa anak kecil untuk buat umrah. Berjalan membuat tawaf dan saie dukung menggunakan baby carrier. Ketika membuat tawaf bawa anak dalam stroller lebih selesa.

6. BERCERITA TENTANG KAABAH DAN UMRAH KEPADA ANAK-ANAK

Cerita tentang tempat tersebut. Cara ini untuk timbulkan rasa teruji dalam diri mereka. Cerita kaabah itu apa, umrah tu bagaimana, tawaf itu nak buat cara macam mana, keadaan di sana bagaimana. Layankan karenah mereka dan terangkan perkara yang betul.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram