TIPS KAWAL MARAH

5 Tips Mengawal Emosi Marah Sewaktu Berpuasa

Ternyata memang susah untuk menahan emosi setiap hari, apatah lagi ketika sedang berpuasa. Pasti ada perkara yang membuatkan emosi menjadi tidak stabil dan menjadi cepat marah. Salah satu syarat puasa dikatakan sempurna adalah menahan emosi marah dengan kesabaran.

Antara tips mengawal emosi ketika berpuasa ialah :-

1. Elakkan situasi yang boleh mencetuskan emosi

Tip ini memerlukan kepekaan dan kesedaran tentang kesan situasi tertentu. Contohnya, Sekiranya anda mudah marah apabila dalam keadaan tergesa-gesa, sebaiknya elakkan situasi yang membuatkan anda menjadi kelam kabut. Dengan perubahan kecil seperti ini, ia boleh membuatkan emosi menjadi stabil.

2. Jangan mengambil serius terhadap sesuatu perkara

Sepanjang berpuasa, banyakkan bergurau. Dengan kaedah berjenaka dan gurauan dapat membantu menghadapi perkara yang berkemungkinan boleh mencetuskan emosi. Elakkan bergosip, dan perkara yang mengundang kebencian.

3. Latih diri untuk kekal bertenang

Melatih diri untuk tetap tenang dengan situasi yang dihadapi. Pertama, melakukan latihan pernafasan. Kemudian bercakap perkara yang positif agar aura positif hadir dalam diri untuk kekal tenang. Membuat perkara yang anda suka juga salah satu untuk kekal bertenang seperti menyanyi, tidur dan sebagainya.

4. Aktiviti Bersukan

Sukan nyatanya penting untuk menjaga kecergasan tubuh saat berpuasa. Selain itu, bersukan sewaktu berpuasa juga menjadi salah satu cara untuk mengawal emosi marah kerana sukan boleh membuang hormon stres di dalam badan. Tetapi aktiviti sukan yang ringan disarankan ketika di bulan Ramadhan bagi mengelakkan kepenatan.

5. Menjadi seorang pemaaf

Menjadi seorang pemaaf adalah satu cara untuk mengawal emosi marah dalam diri. Jika anda membiarkan amarah dan perasaan negatif menguasai diri maka aura negatif akan kekal di dalam diri. Sebaiknya, belajar untuk menjadi pemaaf kerana menjadi seorang pemaaf tidak akan rugi malah dapat pahala menjaga sillatulrahim. Jangan cemarkan bulan Ramadhan ini dengan memutuskan sillatulrahim dan menjadi seorang yang pembenci.

InshaAllah mudah-mudahan Umrah bersama Madini Travel akan menjadi satu kenangan terindah buat para DuyufurRahman.

Madini Travel & Tours Sdn Bhd 
(1175306-D) (KPK 8370)
73-B, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Emel : hi@madinitravel.com
cross
×

Assalamualaikum.
Tekan untuk hubungi pegawai kami

× Whatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram